Wat is nodig voor een website?

1. Hosting

hosting

Om een website te kunnen laten zien op het internet heeft u het volgende nodig:

  • Domeinnaam
  • Hosting

Vaak in een combinatie van beiden. Dit noemen we dan een hosting pakket. Een hosting pakket kunt u bij diverse Internet Hosting Providers (over de gehele wereld) afnemen. Hiervoor betaald u dan een maandelijks of jaarlijks bedrag. Er zijn providers die kosten minder dan €1 per maand, maar je hebt ze ook die enkele honderden euro's per jaar kosten.

Let bij de keuze van de provider wel op of ze datgene bieden wat u nodig heeft. Vaak zit in het pakket ook de mogelijkheid om één of meerdere e-mail adres aan te maken. Google ook rustig eens op ervaringen die mensen hebben met diverse hostingproviders.

De keuze van de domeinnaam wordt vaak bepaald door het land waar uw bezoekers zich bevinden. Wilt u de Nederlandse markt bedienen, dan is een .nl domein vaak de beste keus. Denkt u internationaal te gaan, dan zijn .eu of .com betere keuzes.

Twee domeinnamen achter één website is ook mogelijk.

Wanneer u nog geen domeinnaam heeft, doet u er goed aan goed na te denken over deze naam. Een domeinnaam is een unieke naam op het internet. Zo is de domeinnaam 'D56-Webdesign.nl' al actief en kunt u deze dus niet meer aan vragen. Op de site van SIDN kunt u kijken of de domeinnaam van uw keuze nog beschikbaar is. Hier vindt u ook veel informatie over domeinnamen en de regels die een domeinnaam met zich mee brengt.

Wanneer u het te lastig vindt om zelf een domeinnaam en hosting aan te vragen, neem ik u dat graag uit handen. Maar het feit blijft dat u zelf de keuze maakt voor de naam.

1. Hosting

2. Ontwerp en bouw


ontwerp en bouwVoordat ik voor u een website ga maken gaan we eerst samen aan tafel zitten. Van u hoor ik dan wat uw wensen zijn en van mij hoort u eventuele (on)mogelijkheden.

Ook als u besluit om zelf een website te maken, maar een steuntje in de rug van mij wilt hebben, kunnen we dat ook doorspreken.

Aansluitend maak ik voor u een aanbieding waarin u kunt zien wat ik ga maken én wat u dit gaat kosten.

D56 WebDesign werkt met zogenaamde Standaard Bouwblokken. Een kreet, die in de ICT wereld veel wordt gebruikt, maar in feite niet meer zegt dan dat een opdracht wordt opgedeeld in hapklare brokken. Van iedere brok is bekend wat het gaat voorstellen en wat het gaat kosten. Voor u betekend dit dus geen verborgen kosten, maar transparantie in wat u krijgt en wat u hiervoor betaald.

Als het nodig is, geef ik u uitgebreide instructies over het CMS-systeem, tot u er zelf mee kunt werken. Hierbij zullen we uitvoerig stil staan bij het maken EN restoren van een back-up.

Ik laat u niet aan uw lot over en zorg er voor dat u zelf uit de voeten kunt en uw website kunt onderhouden.

Wilt u dat niet, of heeft u hier de tijd niet voor? Dan kunt u met mij een onderhoudsovereenkomst afsluiten en zorg ik er voor dat alles up to date blijft! Hierin zitten ook kleine aanpassingen van de content.

3. Welk CMS?

joomlaD56 Webdesign maakt websites met behulp van het Joomla! CMS (Content Management System).

Joomla! is een OpenSource pakket wat iedereen gratis kan downloaden en gratis mag gebruiken. Ik zal het pakket Joomla! daarom ook nooit bij u in rekening brengen.

Omdat het een OpenSource pakket is, worden er door heel veel programmeurs in de wereld (kleine) toepassingen gemaakt, die weer via het internet beschikbaar worden gesteld.

Bijzonder veel is gratis te downloaden maar er zijn ook componenten waarvoor u een (kleine) bijdrage moet betalen. Ik streef er naar om zoveel mogelijk gebruik te maken van de gratis varianten.

Als er zoveel gratis is, waarom dan nog betalen voor een website hoor ik u denken.
Welnu, u betaald voor de tijd die ik er in stop om uw website het levenslicht te laten zien en u betaald voor een klein stukje op een server van een Internet Hosting Provider.

Een website kan niet alleen op een PC worden bekeken, maar ook op een tablet of een smartphone. Om de website goed te kunnen laten zien is het nodig dat de website responsive is.

3. Welk CMS?

4. Responsive website

responsiveWebsites die gebouwd worden volgens het principe van responsive webdesign passen zich aan naar het gebruikte formaat beeldscherm.

Zo schaalt een responsive website bijvoorbeeld automatisch tekst naar een optimaal formaat en wordt er gezorgd dat afbeeldingen goed zichtbaar blijven. Deze techniek vraagt wel om een responsive template en wordt goed zichtbaar op een tablet of een smartphone.

D56 Webdesign zal altijd gebruik maken van een responsive template voor uw site.

5. Onderhoud van uw site

onderhoudWijzigingen in de inhoud van uw site (uitbreiding en bewerking van teksten en foto's, maar ook bijwerken van componenten) kan door uzelf worden gedaan, maar ook door mij.

Beide is mogelijk. Als u denkt voldoende kennis van zaken te hebben en over de juiste tijd beschikt kunt u zelf uw website onderhouden.

Mocht blijken dat dit niet het geval is, neem ik dit graag van u over. U blijft wel voor de content (teksten en foto's) zorgen, maar ik zet het op de site.

5. Onderhoud van uw site

6. Back-up

back upEen goede back-up is er één die je ook kunt terugzetten. Dit moet regelmatig uitgevoerd worden! Bv lokaal op een PC. Ik leg u graag uit hoe u dit voor elkaar kunt krijgen.

Het hebben van een goede back-up kan erg belangrijk worden als uw site een keer is gecrasht of gehacked. Dat komt helaas voor, maar als u weet hoe u uw site weer in de lucht kunt brengen is het slechts een kwestie van tijd voordat uw site weer zo is als vóór het probleem.